Ανάκτηση δεδομένων από SSD δίσκο – Πως γίνεται και ποιον να εμπιστευτώ ;

Solid State Drive – Ανάκτηση SSD Δίσκων

Η DataRecall παρέχει την υπηρεσία ανάκτησης δεδομένων για όλους τους SSD δίσκους και για λειτουργικά συστήματα που βασίζονται σε τεχνολογία NAND flash για όλους τους φορητούς υπολογιστές.

Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ κανονικών σκληρών δίσκων και δίσκων SSD, με την πιο σημαντική να είναι ότι ο SSD δεν έχει μηχανικά μέρη. Γενικά, πολλοί άνθρωποι οδηγούνται στο να πιστεύουν ότι τα δεδομένα τους είναι πολύ ασφαλέστερα σε έναν δίσκο SSD, από ό,τι σε ένα κανονικό δίσκο που αποτελείται από μηχανικά μέρη. Δυστυχώς αυτό δεν είναι ισχύει. Οι SSD δίσκοι είναι πιο ευάλωτοι σε βλάβες και επηρεάζονται εκεί που σε ορισμένες περιπτώσεις ένας κανονικός σκληρός δίσκος δεν θα είχε πρόβλημα!

Κάποια σφάλματα που μπορεί να εμφανιστούν αναφέρονται παρακάτω:

• Ξαφνική απώλεια ισχύος
• Μαγνητικά πεδία
• Υψηλή Τάση

Εκτός από αυτό, οι SSD δίσκοι έχουν ένα περιορισμένο αριθμό κύκλων εγγραφής, που μπορεί μελλοντικά να οδηγήσει σε βλάβη του σκληρού και να διακινδυνεύσει ή απώλεια πρόσβασης στα δεδομένα σας.Οι SSD δίσκοι έχουν ένα πολύ περίπλοκο σύστημα ελέγχου (controller), το οποίο βοηθά κατά πολύ να επεκταθεί η αξιοπιστία του και να αυξηθεί η ταχύτητά του. Ο ελεγκτής (controller) λειτουργεί σαν επεξεργαστής που εκτελεί firmware επιπέδου εντολές και είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της απόδοσης του SSD. Ένα παράδειγμα βλάβης σε SSD δίσκο είναι όταν ένα chip χάνει την ικανότητά του να διατηρεί τα δεδομένα ή όταν τα δεδομένα παρουσιάσουν κάποιο σφάλμα το οποίο δεν μπορεί να διορθωθεί με το σύστημα διόρθωσης σφάλματος του SSD.

Τότε το chip αντικαθίσταται με ένα άλλο διαθέσιμο, όταν όμως φτάνουμε σε σημείο που οι αντικαταστάτες έχουν εξαντληθεί από πολλαπλά σφάλματα, η μονάδα SSD μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί. Σε όλα τα μέσα αποθήκευσης που έρχονται στα εργαστήρια της DataRecall, είναι απαραίτητο να γίνεται μια καλή διάγνωση στη μονάδα SSD για να έχουμε καλή ιδέα για τα επόμενα βήματα που είναι απαραίτητα για να ολοκληρωθεί η ανάκτηση των δεδομένων σας από τη μονάδα. Μετά την ολοκλήρωση της διάγνωσης ενημερώνουμε άμεσα τους πελάτες μας για το κόστος της ανάκτησης. Όταν η αναφορά κόστους έχει εγκριθεί, ξεκινά αμέσως η διαδικασία ανάκτησης των δεδομένων.

Διαφορές HDD Δίσκων με SSD Δίσκων

Στους Solide state δίσκους δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τα μηχανικά εξαρτήματα που φθείρονται με την πάροδο του χρόνου. Πρέπει να ανησυχείτε, ωστόσο, για τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα που συνήθως βγάζουν πρόβλημα. Οι πυκνωτές χαλάνε γρήγορα, η τροφοδοσία ρεύματος πολλές φορές είναι ανεπαρκής ή το τσιπ ελέγχου θα μπορούσε να βγάλει δυσλειτουργία σχετικά εύκολα.

Μερικές φορές γίνεται λόγος για τον αριθμό των κύκλων ανάγνωσης / εγγραφής που μπορεί να χειριστεί η μνήμη flash. Είναι αλήθεια ότι η μνήμη flash τελικά φθείρεται, αλλά η διαθέσιμη αντοχή είναι περισσότερο από επαρκής για τη χρήση των καταναλωτών. Μια τυπική μονάδα SSD θα μπορεί να διαρκέσει πάνω από μια δεκαετία, ακόμη και αν γράφετε 100 gigabytes δεδομένων ανά ημέρα.

Δεν υπάρχει στάνταρ διαδικασία που να σκοτώνει δίσκους ούτε υπάρχει μαγικό φίλτρο που θα τους προστατεύει. Καθώς οι SSD  δίσκοι παλιώνουν τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα φθείρονται και τελικά χαλάνε. Είναι τόσο απλό.

Ένας SSD δίσκος δεν δίνει συχνά προειδοποίηση πριν χαλάσει. Τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα δεν αρχίζουν να φθείρονται φανερά ή να βγάζουν μικρό προβλήματα καθώς μεγαλώνουν. Δουλεύουν – και ξαφνικά σταματάνε να δουλεύουν.

Επαναφορά δεδομένων από SSD δίσκο

Όταν ένας SSD δίσκος σταματήσει να λειτουργεί ξαφνικά, είναι κακά νέα. Το πρόβλημα είναι ότι οι μονάδες SSD είναι νέες και η ανάκτηση δεδομένων από αυτές δεν είναι σαν την ανάκτηση δεδομένων από μια απλή μονάδα δίσκου.

Μάθετε ακόμα περισσότερα στην επίσημη ιστοσελίδα της Datarecall International.

Γιώργος Χατζηθεοδοσίου

Με λένε Γιώργο και ασχολούμαι επαγγελματικά με τις νέες τεχνολογίες, το Digital Marketing και δίνω μεγάλη έμφαση στην αξία της πληροφορίας. Δημιουργώ E-Books, Link Building στρατηγικές, βελτιστοποίηση ιστοσελίδων και αρθρογραφώ πάνω στον τομέα του ψηφιακού μάρκετινγκ.

Αφήστε μια απάντηση