Επισκευή σκληρού εξωτερικού δίσκου – Πως γίνεται

Από όλα τα διάφορα προβλήματα που μπορεί να χτυπήσουν τον υπολογιστή σας, λίγοι είναι τόσο ανησυχητικοί όσο τα σφάλματα του σκληρού δίσκου (HDD). Οι σκληροί δίσκοι μπορούν να περιέχουν πολύτιμες πληροφορίες όπως φωτογραφίεςμ βίντεο, κρίσιμα έγγραφα και μια μουσική συλλογή που μπορεί να χτίζατε για χρόνια. Αυτές τις μέρες, μεγάλο μέρος αυτού του περιεχομένου μπορεί να αναπαραχθεί στο cloud ή σε ένα ηλεκτρονικό back-up, γεγονός που το καθιστά ασφαλέστερο από τα προβλήματα του σκληρού δίσκου.

Παρόλα αυτά, είναι καλή ιδέα να κρατήσετε το σκληρό σας δίσκο σε καλή κατάσταση για να αποφύγετε την πιθανότητα να χάσετε δεδομένα προτού τα στείλετε στο cloud.

Διαβάστε : Χαλασμένος σκληρός δίσκος – Ο εξωτερικός δίσκος δεν λειτουργεί

Το πρώτο σημάδι ότι ένας σκληρός δίσκος έχει προβλήματα είναι όταν υπάρχουν σφάλματα στο δίσκο. Όταν μια μονάδα δίσκου έχει σφάλματα, είναι δυσανάγνωστη ή δεν μπορεί να διαβάσει δεδομένα καθώς τα βλέπει ως Bad Sectors. Όταν ένας δίσκος έχει έναν Bad Sector, δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάτι λάθος με το δίσκο, πράγμα που σημαίνει επίσης ότι μπορεί να επισκευαστεί.

Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε τον σκληρό σας δίσκο σε καλή κατάσταση είναι να χρησιμοποιήσετε το βοηθητικό πρόγραμμα CHKDSK. Όπως υποδηλώνει η ονομασία του, το πρόγραμμα μπορεί να ελέγξει το δίσκο σας και να διορθώσει τυχόν σφάλματα. Όταν λειτουργεί το CHKDSK σαρώνει τον σκληρό δίσκο, διορθώνει λάθη, σηματοδοτεί κακούς τομείς που δεν μπορούν να διορθωθούν και μεταφέρει δεδομένα σε ασφαλή και υγιή σημεία στο σκληρό δίσκο. Είναι ένα εύχρηστο εργαλείο, αλλά δεν λειτουργεί αυτόματα. Αντ ‘αυτού, οι χρήστες πρέπει να το ξεκινήσουν στο manual.

Ωστόσο, το CHKDSK δεν κάνει για όλους τους χρήστες. Το βοηθητικό πρόγραμμα προορίζεται κυρίως για υπολογιστές με σκληρούς δίσκους. Αν έχετε υπολογιστή με μονάδα SSD (SSD), το CHKDSK δεν είναι απαραίτητο να το χρησιμοποιήσετε.

Δεν τρέχει τίποτα αν το τρέξετε, αλλά μερικοί χρήστες αναφέρουν ότι η χρησιμότητα του έχει προκαλέσει προβλήματα. Ανεξάρτητα από αυτό, οι SSDs έρχονται με δικό τους ενσωματωμένο σύστημα για την αντιμετώπιση των σφαλμάτων και δεν απαιτούν CHKDSK.

Διαβάστε : Ανάκτηση δεδομένων από εξωτερικό δίσκο – Είναι εφικτό ;

Υπάρχουν δύο τρόποι για να ελέγξετε τη μονάδα δίσκου για σφάλματα σε έναν υπολογιστή με λειτουργικό Windows 10. Το πρώτο είναι να χρησιμοποιήσετε το βοηθητικό πρόγραμμα ελέγχου σφαλμάτων δίσκου. Για να ξεκινήσετε, πατήστε Ctrl + E για να ανοίξετε ένα παράθυρο File Explorer. Στο αριστερό πλαίσιο πλοήγησης, κάντε κλικ στην επιλογή click on This PC και, στη συνέχεια, στο κύριο μέρος του παραθύρου κάτω από το στοιχείο «Συσκευές και μονάδες δίσκου» κάντε δεξί κλικ στην κύρια μονάδα δίσκου (θα πρέπει να φέρει την ένδειξη «C:»).

Με δεξί κλικ στο μενού περιβάλλοντος επιλέξτε Ιδιότητες και, στη συνέχεια, στο παράθυρο που ανοίγει, επιλέξτε την καρτέλα Εργαλεία. Στην κορυφή, θα πρέπει να υπάρχει μια επιλογή που να λέει ότι «Αυτή η επιλογή θα ελέγξει τη μονάδα δίσκου για σφάλματα συστήματος αρχείων.» Κάντε κλικ στο κουμπί δίπλα με την ένδειξη Ελέγξτε.

Θα εμφανιστεί ένα άλλο παράθυρο. Μπορεί να αναφέρει ότι τα Windows δεν έχουν βρει λάθη, αλλά μπορείτε να ελέγξετε τη μονάδα σας ούτως ή άλλως. Αν αυτή είναι η περίπτωση που σας ταιριάζει, κάντε κλικ στη μονάδα σάρωσης και θα ξεκινήσει η σάρωση.

Το CHKDSK μπορεί επίσης να εκτελεστεί από τη γραμμή εντολών. Σε αντίθεση με τις παλαιότερες εκδόσεις του CHKDSK, δεν χρειάζεται να επανεκκινήσετε τον υπολογιστή σας για να εκτελέσετε το βοηθητικό πρόγραμμα. Για να ξεκινήσετε στα Windows 10, μεταβείτε στην επιλογή Έναρξη> Σύστημα των Windows και, στη συνέχεια, κάντε δεξί κλικ στην επιλογή Γραμμή εντολών.

episkeui sklirou exoterikou diskou

Στο μενού περιβάλλοντος που ανοίγει, επιλέξτε Περισσότερα> Εκτέλεση ως διαχειριστής. Για να εκτελέσετε το βοηθητικό πρόγραμμα ελέγχου δίσκου σε έναν υπολογιστή με μία μονάδα, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πληκτρολογήσετε το chkdsk και να πατήσετε Enter στο πληκτρολόγιό σας. Ωστόσο, αυτό θα ελέγξει μόνο το δίσκο σας για σφάλματα που δεν θα κάνει πραγματικά τίποτα για να διορθώσετε τυχόν προβλήματα που βρίσκει.

Για να το επιλύσετε, πρέπει να προσθέσετε τα γνωστά ως διακόπτες. Αυτές είναι πρόσθετες εντολές που λένε σε ένα βοηθητικό πρόγραμμα γραμμής εντολών να κάνουν ένα επιπλέον βήμα. Στην περίπτωσή μας, οι διακόπτες είναι «/ f» (fix) και «/ r» (ανάκτηση αναγνώσιμων πληροφοριών). Η πλήρης εντολή, τότε, θα είναι «chkdsk / f / r» – σημειώστε τα κενά καθώς αυτά είναι κρίσιμα με βοηθητικά προγράμματα γραμμής εντολών.

Εάν θέλετε να εκτελέσετε το CHKDSK σε ένα σύστημα με πολλαπλές μονάδες δίσκου, όπως μια μονάδα δίσκου C: και D: θα πρέπει να εκτελέσετε μια εντολή όπως αυτή «chkdsk / f / r D:» αλλά, πάλι, μην ξεχνάτε τους χώρους.

Τώρα που ξέρετε πώς να χρησιμοποιήσετε το βοηθητικό πρόγραμμα ελέγχου δίσκου μην ξεχάσετε να εκτελέσετε μια σάρωση μία φορά το μήνα για να κρατήσετε tabs στην υγεία του σκληρού σας δίσκου.

datarecall.gr

Γιώργος Χατζηθεοδοσίου

Με λένε Γιώργο και ασχολούμαι επαγγελματικά με τις νέες τεχνολογίες, το Digital Marketing και δίνω μεγάλη έμφαση στην αξία της πληροφορίας. Δημιουργώ E-Books, Link Building στρατηγικές, βελτιστοποίηση ιστοσελίδων και αρθρογραφώ πάνω στον τομέα του ψηφιακού μάρκετινγκ.

Αφήστε μια απάντηση