Ανάκτηση δεδομένων από κατεστραμμένο δίσκο

Το σφάλμα του σκληρού δίσκου, δηλαδή η ζημιά στο σκληρό δίσκο, οφείλεται κυρίως σε δύο λόγους: λογικές βλάβες και φυσικές βλάβες. Η πρώτη ανήκει σε soft αποτυχία, ενώ η δεύτερη είναι αποτυχία υλικού, η οποία δύσκολα θα μπορούσε να διορθωθεί από ερασιτέχνη. Μπορείτε να προσπαθήσετε για ανάκτηση αρχείων δωρεάν με το Piriform Recuva.

Λογική ζημιά & Φυσική Ζημία

Γενικά, οι λογικές βλάβες περιλαμβάνουν απώλεια / ζημιά πίνακα κατατμήσεων, βλάβη MBR, servo information error, σφάλμα πληροφορίας συστήματος και section logical error. Αυτό το είδος ζημιών είναι συνήθως εύκολο να ανακτηθεί με την υιοθέτηση ενός επαγγελματικού και αφοσιωμένου προγράμματος.

Ωστόσο, η φυσική ζημία αναφέρεται στη ζημιά κάθε εξαρτήματος ενός σκληρού δίσκου. Το κατεστραμμένο μέρος πρέπει να αντικατασταθεί με ένα καινούργιο για να ξανακάνει κανονικά το σκληρό δίσκο. Οι γρατσουνιές σε ένα platter, η φθορά της κεφαλής, το βραχυκύκλωμα του κυκλώματος και το καμένο τσιπ περιλαμβάνονται σε αυτόν τον τύπο βλάβης του σκληρού δίσκου.

Διαβάστε : Επαναφορά αρχείων και πως λειτουργεί το Data Recovery

Κοινές περιπτώσεις σφαλμάτων σκληρού δίσκου

 Πρόβλημα σκληρού δίσκου RAW

Είστε εξοικειωμένοι με αυτό το σενάριο: ο σκληρός δίσκος γίνεται RAW με κάποιο τρόπο όταν προσπαθείτε να το χρησιμοποιήσετε; Είναι στην πραγματικότητα ένα τυπικό είδος συντριβής σκληρού δίσκου που ενοχλεί πολλούς χρήστες. Σύμφωνα με την έρευνα, η αιτία αυτού του προβλήματος είναι πολύ περίπλοκη. Κανείς δεν μπορεί να ονομάσει τους ακριβείς λόγους με βεβαιότητα. Πρέπει μόνο να γνωρίζουμε ότι η κατάσταση του σκληρού δίσκου RAW είναι λίγο σαν τον σκληρό δίσκο που δεν έχει αρχικοποιηθεί ακόμη.

Ίσως το μόνο πρόβλημα έγκειται στον τρόπο ανάκτησης δεδομένων από το σκληρό δίσκο χωρίς μορφοποίηση. Πώς να το επαναφέρετε στην κανονική κατάσταση και να το χρησιμοποιήσετε για περαιτέρω αποθήκευση δεδομένων; Επιλέξτε την ενότητα «Αποκατάσταση κατεστραμμένων κατατμήσεων» που μόλις παρουσιάσαμε.

Εκ λάθους μορφοποιημένος σκληρός δίσκος 

Η τυχαία μορφοποίηση δίσκου είναι επίσης ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρή απώλεια δεδομένων. Μόλις γίνει η μορφοποίηση, τίποτα δεν απομένει στη μονάδα. Και είναι αντίθετο με την κατάσταση διαγραφής, στην οποία οι χρήστες μπορούν να προσπαθήσουν να ελέγξουν τον Κάδο Ανακύκλωσης για να βρουν διαγραμμένα δεδομένα. Παρ ‘όλα αυτά, οι χρήστες δεν χρειάζεται να ανησυχούν αν θέλουν να ανακτήσουν δεδομένα από το σκληρό δίσκο μετά τη μορφοποίηση.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα δεδομένα δεν θα αφαιρεθούν από τη μονάδα δίσκου στην οποία έχει πραγματοποιηθεί η μορφοποίηση. Αντίθετα, εξακολουθούν να μένουν στον ίδιο τόπο όπου βρισκόταν προτού δεχθούν την αντικατάστασή τους (παραμένουν ανακτήσιμα εκτός αν γράφονται νέα δεδομένα και αντικαθίστανται από αυτά). Πριν συμβεί αυτό, έχετε πολύ χρόνο για να ανάκτηση δεδομένων από κατεστραμμένο δίσκο μετά από συντριβή σκληρού δίσκου με ένα θαυμάσιο πρόγραμμα.

Διαβάστε : Ανάκτηση δεδομένων από εξωτερικό δίσκο – Είναι εφικτό ;

Απώλεια Partition στο σκληρό δίσκο

Ανάκτηση δεδομένων από κατεστραμμένο δίσκο.  Εκτός από τη μορφοποίηση διαμερισμάτων, η απώλεια διαμερισμάτων είναι επίσης ένα τρομερό ατύχημα. Είναι ένας εφιάλτης για τους χρήστες που έχουν αποθηκεύσει σημαντικά προσωπικά δεδομένα και επιχειρηματικά έγγραφα στη χαμένη μονάδα δίσκου. Οι αιτίες για αυτό το πρόβλημα μπορούν γενικά να χωριστούν σε δύο τύπους: ανθρώπινο λάθος και απροσδόκητο υλικό / soft αποτυχία.
Στο ανθρώπινο σφάλμα οι χρήστες διέγραψαν partitions ή απαραίτητα αρχεία για την εμφάνιση του Partition που εμφανίζονταν απρόσεκτα κατά τη χρήση ενός υπολογιστή. Η αποτυχία υλικού  αναφέρεται στη βλάβη του σκληρού δίσκου, ενώ το soft failureπεριλαμβάνει συντριβή του συστήματος, επίθεση από ιούς, κρασάρισμα λογισμικού κ.ο.κ.
Επίσης, οι χρήστες δεν χρειάζεται να ανησυχούν όταν αντιμετωπίζουν απώλεια διαμερισμάτων που προκαλείται από soft failure, καθώς η ενότητα «Lost Partition Recovery» που περιλαμβάνεται στο MiniTool Power Data Recovery είναι σχεδιασμένη για να αποκαταστήσετε τα δεδομένα από το χαμένο διαμέρισμα.
Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, ο Κάδος Ανακύκλωσης δεν είναι καθόλου χρήσιμος. Αυτή τη στιγμή, δεν έχετε άλλη επιλογή από το να στραφείτε σε προηγούμενα αντίγραφα ασφαλείας (αν έχετε) ή να καταφύγετε σε επαγγελματίες επαναφοράς αρχείων για να πραγματοποιηθεί σωστά και ολοκληρωμένα η ανάκτηση δεδομένων.

Διαβάστε περισσότερα για την ανάκτηση δεδομένων από κατεστραμμένο δίσκο

Γιώργος Χατζηθεοδοσίου

Με λένε Γιώργο και ασχολούμαι επαγγελματικά με τις νέες τεχνολογίες, το Digital Marketing και δίνω μεγάλη έμφαση στην αξία της πληροφορίας. Δημιουργώ E-Books, Link Building στρατηγικές, βελτιστοποίηση ιστοσελίδων και αρθρογραφώ πάνω στον τομέα του ψηφιακού μάρκετινγκ.

Αφήστε μια απάντηση